Herstelverhaal deelnemer LEF

Ook de slak bereikt Noachs ark

Verdriet. Aanvaarding. Rouw. En dan weer vechten tot je laatste snik. Niet tegen windmolens maar tegen je eigen, al dan niet verknipte geest. En vooral: blijven schrijven. Het maakt je zo gelukkig als een peuter die een ijsje met vijf bollen krijgt. Om maar te zeggen, beste lezer, dat twee volle jaren Reval zo zoetjesaan in een mens zijn koude kleren kruipen. En dat wij, haast als een rotsblok in verhard beton, blijven geloven in wat therapeuten zo fijntjes als ‘empowerment’ omschrijven: het versterken van je talenten tot een racewagen waar de Formule I-piloten van deze wereld vooralsnog niet van terug hebben.

En neen, je moet ook minstens een keertje pootjebaden buiten je roemruchte comfortzone. Om dan, na diverse zenuwinzinkingen bij het schillen van een ajuin in de kooktherapie tijdens mijn eerste half jaar Reval, toch te beseffen dat je geen water naar de zee moet blijven dragen. Idem dito voor de fitnesstherapie tijdens mijn tweede jaar Reval. Nochtans was die verrekte fitness een dappere poging om ondergetekende, nog slechter van conditie dan een zitzak in een zetel, tot een minimale fysieke conditie te loodsen. Ons enthousiasme daarin zakte echter nog sneller dan de legendarische Amerikaanse beurscrash van 1929.  Wij geven het u in inktzwarte letters op een briefje: lood moet je niet in goud trachten te veranderen. Drinkbaar water is ook al lang goed.

Tot zover de minpunten van mijn balans van het Reval. Want het dankbare besef dat ik, dankzij dit magnifieke krantje, terug de guts en vooral voor 200 procent de goesting om te schrijven voel tot in de kleinste vezel van mijn logge brein, zal mij nog lang heugen. Ook zo positief als een dozijn smaakvol versierde kerstbomen: de batterij aan inzichten die ik opstak in de groepstherapie en tijdens individuele gesprekken. Het is niet omdat je genezingsproces heel traag vooruit gaat dat het niet de moeite vormt. Ook de slak bereikt Noachs ark.

En dus beseffen wij, haast als een waterpas op een lineaal, dat je je eigen angsten, elke dag opnieuw, te lijf moet gaan. Ook weer niet overdrijven natuurlijk. Gewoon: een gulden middenweg zoeken. Ook zo glashelder als een kristal op een pas geboende spiegel: het inzicht dat eenzaamheid domweg mijn core business blijft maar dat dat helemaal niet erg is als je pardoes midden in centrum Hasselt woont: gewoon even buitenkomen en onder de mensen komen. Twee jaar Reval hebben mij ook enorm gestimuleerd om het petje van ervaringsdeskundige wat steviger op mijn hoofd te zetten. Want hoe je het ook draait of keert: tussen gelijkgestemde zielen zitten is een beetje als thuiskomen in jezelf. De kracht van de krokodil blijft immers na al die jaren, poepsimpel water.

Deelnemer LEF

nieuws

LEF is aanwezig op het LIMBURG LAGEDRUKGEBIED festival! We zijn er op 20 april van 14-18u in het Stadhuis van Beringen, Collegestraat 1, Beringen; 27 april van 14-18u in Museum ‘De mindere’, Capucinessenstraat 3, Sint Truiden en 4 mei van 14-18u in de Bibliotheek van Genk, Stadsplein 3, Genk. Kom je ook?

📢📢📢

Het is de taak van de overheid om wetten, regels en afspraken (=beleid) te maken om de
geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren in België te verbeteren. Om goed
beleid te voeren, is het enorm belangrijk dat kinderen, jongeren en ouders een stem
krijgen (=participatie). Ten eerste omdat kinderen en jongeren het recht hebben om te
participeren. Ten tweede omdat participatie van kinderen, jongeren en hun ouders tot
betere zorg leidt voor toekomstige kinderen, jongeren en hun ouders.

Wil jij ook participeren? Scan de QR-code of schrijf je in via de volgende link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfqyN1ee2d4-R6GxHshB_v-aNl8Y3127v483r8vV1M8uFThxA/viewform


We kunnen verheugd meedelen dat in 2024 de cursus ervaringsdeskundigheid in LIMBURG te HASSELT doorgaat! Deze gaat van start in september en inschrijven is mogelijk tot 17 mei. Informatie en inschrijven kan via mail naar: katlijn.vandermeeren@uilenspiegel.net

van eigen ervaring naar ervaringsdeskundigheid